WIELRENNEN PISTE WALTER HUYBRECHTS EN CO WILLEN WIELERPISTE WILRIJK NOG BETER OP DE KAART ZETTEN

WIELRENNEN PISTE WALTER HUYBRECHTS EN CO WILLEN WIELERPISTE WILRIJK NOG BETER OP DE KAART ZETTEN

“Renners moeten weten wat piste te bieden heeft”

De wielerpiste aan de Moerelei in Wilrijk biedt renners de kansen om op een veilige manier hun geliefkoosde sport te beoefenen. Het is alleen Jammer dat nog te weinig renners er gebruik van maken. Daar wil men in 2018 verandering in brengen.

“Zelf ging ik geregeld met een renner achter me aan met de derny op de piste rijden”, vertelt gangmaker Walter Huybrechts. “Op een keer was ik samen met mijn collega-gangmaker Denis Luckermans getuige van een gesprek tussen Swa Eliaerts, voorzitter van de Raad van Bestuur van de piste, en Guy Vervoort, lid van de Raad van Bestuur. Die waren op dat moment aan het brainstormen over hoe ze de renners meer naar de piste konden lokken. Samen met Denis heb ik toen een voorstel gedaan voor een proefproject. In de maand december boden we de renners van de Antwerpse clubs die actief zijn in het veldrijden de kans om op dinsdagavond achter de derny te komen rijden. Of dat zou aanslaan, wisten we uiteraard niet, maar het werd een succes. Na een tijdje reden we met ruim twintig renners achter ons aan. Dat was voor ons een duidelijk signaal dat er wel degelijk behoefte was aan dit soort van initiatieven.”

“We zijn dan opnieuw gaan samenzitten met de verantwoordelijken van de piste omdat we oordeelden dat dit een verlengstuk moest krijgen. Daarom zullen we vanaf februari de renners, die dan in volle voorbereiding op het wegseizoen zijn, opnieuw de kans bieden om op de piste achter de derny te trainen.”

Stuurvaardigheid en souplesse

“Dat doen we door hen twee keer een halfuur aan een door de gangmaker aangegeven tempo te laten fietsen waarna nog een afvalling volgt. De tweede gangmaker rijdt dan achter de sliert renners aan en houdt in het oog wie er afvalt. Die renner mag dan achter hem weer aansluiten zodat finaal iedereen even lang op de piste rijdt. We doen dat allemaal op vrijwillige basis, net als alle andere activiteiten op de piste door vrijwilligers worden gedaan. Gekoppeld aan meer bekendheid voor de piste kan dit initiatief ook voor de renners zelf een zegen zijn. Ze kunnen zich het rijden achter de derny eigen maken, hun stuurvaardigheid bevorderen en ook souplesse aankweken voor het rijden op de weg.”

Zomeractiviteiten

“We staan volledig achter dit initiatief”, beamen zowel Swa Eliaerts als Guy Vervoort. “Het kan de piste enkel ten goede komen. Er wordt ook al van gedroomd om als het project echt een succes wordt in de zomer wedstrijden te kunnen organiseren zoals dat vroeger gebeurde met de midweekmeetings in het Antwerpse sportpaleis. Dat is voorlopig echter nog toekomstmuziek. Laten we eerst maar nagaan wat dit initiatief geeft en dan zien we wel wat verder nog mogelijk is.” (kle)

Gelezen in “Gazet van Antwerpen”.